Overlay

Bemutatkozás

Mi is az a  modern tánc?

A tánc nyelve:
A tánc élő nyelv, amely az emberekről szól—művészi megnyilatkozás, amely a realitás talajából ered. A testmozgás önmagában véve még nem tánc, de csak akkor lesz érthető a tánc, ha megőrzi az ember természetes mozgáskifejezéséhez való értelmi kapcsolatát.

Kiaklakulása:
Nagyon leegyszerűsítve azt mondhatnánk, hogy a klasszikus balett elleni lázadás hozta létre ezt az irányzatot a XX.században, ugyanis sokáig egyetlen művészi táncfajtának a klasszikus balettet fogadták el világszerte; viszont ez a táncstílus olyan alkati sajátosságokat követelt ,mely keveseknek adatott, illetve olyan  kötött mozdulatvilágot hordozott, mely kevés teret biztosított az egyéni önkifejezésnek.
A modern táncon belül számos differencia létezik, mára már gyűjtőfogalomként értelmezik, mely ma is folyamatosan bővülő új táncstílusok gyűjtő medencéjévé vált.

Klasszikus képviselői:
1. generáció: Isadora Duncan, Dalcroze, Lábán, Saint Denis, Ted Shawn,
2. generáció: Mary Wigman, Kurt Joos, Martha Graham, José Limon,
3. generáció: Alvin Ailey, Merce Cunnigham

Kiknek ajánlott?

Tulajdonképpen mindenki megtalálhatja képzésünkben a testének, értelmi és érzelmi fejlettségének megfelelő táncok, technikák, és módszerek széles repertoárját.

Óvodásoknak:
5-6 éves kortól foglalkozunk a gyermek korosztállyal. Megtanítjuk őket a helyes testtartásra, kialakítjuk testtudatukat, játékos módszerekkel vezetjük be őket az esztétikus mozgás világába, illetve az évben 2 koreográfiát is megtanulnak, mely a Szegedi Nemzeti Színházban kerül bemutatásra. Célunk a zene, illetve a tánc megszerettetése.

Általános és Középiskolásoknak:
Gyermek, tini és ifjúsági csoportjainkban a mostanában oly divatos jazz, hip hop, funky , musical technikákkal ismerkedhetnek meg a tanulók. E korosztály fő kívánsága is magas színvonalon teljesül, mégpedig megtanulhatják azokat a mozgás formákat, melyeket a videoklippekben láthatnak.
A jazz, funky, hip hop, musical mellett ez a korosztály már ún. művészibb táncok felé fordul. Ajánljuk mindazoknak, akik igényes szép mozgásra vágynak, akik pusztán a kondíciójuk megőrzése érdekében szeretnének mozogni, és nem elégíti ki őket az aerobik típusú mozgás. Továbbá ajánljuk azoknak az egyetemistáknak, akik  egyetemi tornaórájuk helyett választanák ezt a sokrétűbb mozgásformát.

Oktatási céljaink:

Oktatási célunk egy minél sokrétűbb tánctudást megalapozó táncismeretek nyújtása, mellyel elhivatott tanítványaink jó alapot kapnak bármely táncos hivatás betöltéséhez a későbbiekben,  illetve azok, akik kedvtelésből, hobbiként táncolnak egy olyan világképet kapjanak, melyben a testkultúra kiemelt szerepet kap, illetve az élet bármely mozgással foglalkozó területén egy olyan alapkultúrával induljanak, mely őket a többiek fölé emeli.

A képzésről:

12 éves alapképzés, 15-20 fős osztályokban, hetente 2×1,5 órás gyakorlati órák keretében.
Iskolarendszerben működve, szeptembertől júniusig tart egy képzési év.
A tanulók minden év végén bizonyítványt kapnak.
Évközben és nyaranta igénytől függően tánckurzusok is indulnak

A képzésről:

Jazz tánc:
Eredetileg a feketék táncát értették ezalatt az 1940- es években. Azóta óriási fejlődésen ment keresztül. A klasszikus balett ellenhatásaként jött létre-arra épülve alakították ki saját stílusukat. Jellemzői a testrészek elkülönült használata ( izolációk), a felsőtest erőteljes használata ( contraction-release), párhuzamos lábtartások (parallel position), policentrikusság, ritmikai játékok, stb…
Az egyik legkedveltebb táncstílus. Köznyelven „Travolta” stílusa.
Hip hop:
Mai videoklippekben divatos táncstílusok egyike, mely eltolt ritmikai játékokkal, illetve dinamikus erőteljes mozgások, rugózások, szökkenések, ill.technikai elemek kíséretében hip hop zenei stílusra történik.

Funky, street funky:
Hasonlít a hip hophoz,de annál gyorsabb, klippekben gyakran látható mozgásformák, melyben már erőteljesen jelentkeznek a jazz elemei is. Elsősorban funky zenei stílusra történő folyamatos mozgássorok.

Mattox, Hammamadi (art jazz), Graham, Limon, Kortárs táncok:
Moderntáncok közé soroljuk őket. Leegyszerűsítve egy egy olyan technikát helyez középpontba, mely az összes mozgásfajtának új értelmet ad.pl a jóga elemeinek beemelése, vagy talaj elemek dominálása, rotációk, stb… Csak balett ill. jazz alapokkal rendelkező táncosok képesek elsajátítani.

Musical:
Broadway világának jellegzetes táncstílusa, közismert musicalek zenéjére, apróbb történetek, érzésvilágok megjalanítése.

Esztétkus testképzés:
Főleg óvodás és általános iskola alsó tagozatosainak részére, táncelőkészítő gimnasztika, melyek megalapozzák a helyes testtartást, ritmusos játékos gyakorlatokkal előkészítik a testet fizikailag ill.memóriailag a bonyolultabb mozgássorok elvégzésére.

Versenyeink:

Tagjai vagyunk az MTMSZ-nek (Modern Táncsportok Magyarországi Szövetsége), és a TOSZ-nak ( Táncpedagógusok Országos Szövetsége), ill. nemzetközi szinten az IDF-nek ( International Dance Federation). Ezen szövetségek versenyein rendszeresen részt vesznek tanítványaink.

Számos Magyarbajnoki, Európabajnoki és Világbajnoki aranyéremmel büszkélkedhetünk.

Amire büszkék vagyunk:
Számos régi tanítványunk ma már profi táncos, illetve befutott oktató, akikkel lehet találkozni a tv showkban, szabadtéri , színházi koreográfusokként, tánckari, beletttársulati tagokként, légtornászokként, balett művészként stb. Rendszeresen megmérettetjük magunkat nívós versenyeken, ahol kivétel nélkül mindig dobogón végzünk. Számos helyi bajnokság, regionális, országos és világbajnoki címet birtoklunk. Rendszeresen birtokoljuk az év legjobb koreográfia díjait.
Scroll Up