Overlay

Online interjú a tánciskolánk vezetőjével Kovácsné dr. Inczédy Anitával

Sokan sok éve táncolnak már a Montage Dance Center TánCentrum moderntánc tanszakán Kovácsné dr. Inczédy Anita irányítása alatt. Amikor az óráin veszünk részt, akkor úgy érezzük, hogy mindent tudunk róla, hiszen a tánc nyelvén mindent elárul magáról.

Felnőttként én is nála kezdtem el a táncot és 7 évig heti 2x vettem részt az órákon. Nagy örömömre szívesen válaszolt  a kérdéseimre egy online interjú keretében.

—————————————————————————————-

Milyen szerepet tölt be az életedben a tánc?

Gyakorlatilag gyermekkorom óta a mindenem . Mindig is volt kötődésem a művészetek irányában, ami kezdődött egy énektagozattal, majd 11 év hegedű követte, és természetesen a tánc végig elkísért. Ha meghallottam valami zenét, elindult bennem valami, és pár perc alatt összeállt a fejemben egy egy koreográfia. Szerencsésnek érzem magamat, mert azt csinálhatom, ami a hobbim, ami mindig és érdekelt. Sikerült megtalálnom azokat az embereket, akik ugyanúgy vonzódnak  ehhez, és immár 25 éve valósíthatom meg önmagamat az ő aktív segítségükkel, táncos leleksedésükkel.

Hány éves korod óta táncolsz?

A tánccal 3 évesen ismerkedtem meg, klasszikus balettel kezdtem gyermekként. Akkor még szüleim írattak be, nekik köszönhetem, hogy eddig elértem, és elindítottak ezen az úton.

Kik voltak a tanáraid?

Gyermekként Andrea néninél kezdtem balettozni a Postás Művelődési Házban, majd Marika néni, és Lidocska követte, végül a kalsszikus balett időszakomat kb 14 éves koromig Ménesi Gabriella határozta meg. Gimnazistaként kerültem a mostani közegembe, ahol Józsa Margónál kezdtem modern táncokat tanulni és végül az állandó helyem Horváth Károlynál, az ő tánciskolájában találtam meg. Minden tanáromnak nagyon hálás vagyok azért, amit tett, amit adott nekem, hogy megszerettették velem a táncot, és egy különleges világba repítettek általa.  Akinek a legtöbbet köszönhetem, Horváth Károly, ma már sajnos nem él, egy balesetben életét vesztette. Ő volt aki mellett táncosként majd asszisztensként  dolgozhattam hosszú éveken keresztül, és megtanított a szakma minden csinjára -binjára.  Felnőttként nagyon sok kurzuson részt vettem, nagyon sok mestertől tanulhattam, a teljesség igénye nélkül: Chauncay Roberts, Phil La Duca, Gilbert Passacurtin, Gerda Weis, Fincza Erika, Robbie D, Raza Hammadi, Földi Béla, Szigeti OKtávia, Uhrik Dóra, Zachár Lóránd, stb…illetve színházi darabokban neves rendezőkkel és koreográfusokkal dolgozhattam együtt.

Milyen táncos képzésben vettél részt?

Táncos tanári diplomát szereztem 1999 ben, majd 2008 ban EKTF tánc és dráma szakkal bővítettem.

Milyen táncstílusokat tanultál?

Klasszikus balett, jazz balett, funky, hip hop, néptánc, társastánc, történelmi társastánc, modern jazz, art jazz, limon, graham, modern balett, mettox.

Mióta foglalkozol Te is tánctanítással?

1993 óta próbálgatom a szárnyaimat kistanárként. Az első önálló csoportomat 1996 ban kaptam, ami évről évre egy egy csapattal gyarapodott. 1998 óta vagyok főállású tánctanára a jelenleg TánCentrum Szegedi Ami és Msz ként működő iskolának, melynek egyik alapítója is vagyok.

Sorolj fel pár növendékedet, akik a táncos pályát hivatásuknak választották.

Tényleg csak a teljesség igénye nélkül tudom írni, mert nagyon sokan pl ha nem is a tánctanárságot, de maradva a mozgásnál , pl fitness edzők lettek, nem is tudnám mindannyijukat felsorolni.

pl Nemes Roland -ma a Szegedi Nemzeti Színház művésze, Sólya Ádám  külföldön koreografál és főszerepeket táncol,  Török Ildikó -aki a megatánc országos tv showban is sikerrel  szerepelt,  Takács Andrea és Takács Noémi-akik profi légtornászként járják a világot, Guti Gerda- aki az Állami Balettintézet kiváló növendéke lett,  Egedi Réka -aki most az Experidance táncosa, sok sok fitness edző, jóga oktató és tánctanárnéni gyarapítja a sort, nem is tudnám mindet felsorolni.

Eddig pályafutásod alatt körülbelül hány növendéked volt?

több ezer, nem tudom pontosan

Kinek ajánlanád a Montage Dance Center tánciskolát?

Azoknak ajánlanám, akik a tánctól valami plusszt is várnak, nem csak a mozgást és a verejtékes munkát, hanem készek és nyitottak a művészet felé, a csoportban dolgozás, együtt alkotás , együtt valami kerek egész létrehozásában szeretnének részt venni egy jó csapatban, és mindemellett képesek elszántan gyakorolni, alázattal fordulni a tánc felé.

Mi a célja a tánciskolának? Milyen növendékeket vársz?

A tánciskolám célja, hogy amatőr szinten a lehető legszélesebb alapokkal lássam el a növendékeket, hogy ha szeretnének , bármely táncstílusban profi szinten elmélyülni, akkor ezt a legjobb esélyekkel tegyék. Ők viszont kevesen vannak, mert nehéz egy táncosként megélni manapság, így jóval többen vannak akiknek nincsenek a tánccal messzemenő céljaik, ők csak a színvonalas munkát, a jó hangulatot és csapatot várják el, és ennek szeretnék maximálisan megfelelni alapvetően. Ez egy pengeél, amin táncolok, mert nehéz hobbi szinten táncoló, fáradt iskolából érkező gyerekeknek, kamaszoknak, akár felnőtteknek  olyan órát tartani, ahol maradéktalanul jól is érzik magukat, feltöltődnek, de ugyanakkor egy nagyon kemény munkát , egy komoly technikai anyagot is elsajátítsanak. Ez sok sok kitartást és lemondást igényel az ő részükről is, így a kitartó, alázatos, szorgalmas, művészetek, stílusok iránt nyitott növendékeket várom a legjobban.  A tehetség egy adottság, ami szuper., de ha nem párosul alázattal és szorgalommal, akkor a semmibe vész. Kevesebb tehetséggel megáldott gyermekekkel is gyönyörű munkát lehet végezni, talán még jobbat, mert ők jobban érzik minden egyes mozdulatért, hogy mennyit kellett érte tennünk.

—————————————————————————————-

Kedves Anita! Köszönöm az interjút! Nagyon örülök, hogy többet megtudhattam rólad!

Szabó Katalin, volt táncos növendéked


Amennyiben szeretnél bekapcsolódni a tánciskolánkba, várunk szeretettel: Elérhetőség itt.

Scroll Up